Юрист роз’яснює, яку допомогу можна отримати від держави після народження дитини

«Пораду юриста» на цьому тижні стосується розгляду послуг, які надає держава після народження дитини. Усім відомо про можливість отримання так званих «бебі-боксів», проте далеко не всі знають та користуються можливостями отримання безпосередньо у пологовому будинку перших документів дитини. Послуги, що надаються у пологових будинках:

1. Свідоцтво про народження дитини. Раніше за свідоцтвом необхідно було окремо їхати до органу реєстрації актів цивільного стану (РАЦС), але вже кілька років вказаний документ можна отримати безпосередньо у пологовому будинку. У Херсоні свідоцтва видають у трьох районних пологових будинках та у пологовому відділенні Херсонської обласної клінічної лікарні. Документи для отримання свідоцтва незмінні: паспорти батьків, свідоцтво про шлюб, заява та медичне свідоцтво про народження.

2. Реєстрація місця проживання. Разом із заявою про державну реєстрацію народження, батьки можуть подати й заяву про державну реєстрацію місця проживання новонародженої дитини. По закону, на «прописку» дитини надається батькам три місяці, але враховуючи велику складність реєстрації у херсонському «ЦНАПі», реєстрацію місця проживання новонародженої дитини краще не відкладати та зробити одразу. Крім того, можливість «прописати» дитину буде ще під час подачі заяви про отримання допомоги при народженні в органі соціального захисту.

3. Можливість подачі електронної заяви на допомогу при народженні. Спеціалісти РАЦС при пологових будинках також надають консультацію щодо заповнення електронної заяви на отримання допомоги при народженні. У разі подачі онлайн-заяви через сервіс https://e-services.msp.gov.ua/ без електронного цифрового підпису, потрібно буде звернутись до районного органу соцзахисту для підпису заяви.

В цілому, з метою економії часу та спрощення процедури, рекомендується користуватись можливістю отримання перших документів новонародженої дитини саме у пологових будинках.