Херсонські депутати звернулися до Вселенського Патріарха

Під час XVIII сесії обласної ради депутат обласної ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Дмитро Бутрій зачитав звернення, яке підписали більшість депутатського корпусу Херсонської облради, до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха.

У листі висловлено прохання надати Томос про автокефалію Православній церкві в Україні, яка протягом 1030 років була канонічною територією Константинопольського Патріархату, з того часу, коли наша нація була охрещена та прийняла Святу Православну Віру. «Беручи до уваги останні події, що склалися в державі, Україна переживає особливий етап своєї історії. Рішуче порвавши з комуністичним минулим, ми сплачуємо занадто дорогу ціну за нашу незалежність. Українці віддали тисячі життів за незалежність своєї держави, виборюючи суверенітет не тільки географічний, але й духовний. За ці роки багатомільйонна нація усвідомила себе самостійним і гідним народом, неодноразово демонструючи це в боротьбі з ворогами нашої державності, нашої історії, нашої мови і духовності» – зачитав Дмитро Бутрій у сесійній залі.

zdop1

Також через звернення до Вселенського Патріарха Херсонщина має надію заручитися підтримкою святішого у бажанні українців мати свою власну Церкву, яку б визнавали всі православні церкви світу. «Ми стоїмо на сторожі дотримання прав і свободи совісті всіх релігійних конфесій і деномінацій. З надією очікуємо на Ваше рішення про надання нашій помісній православній церкві Томоса про автокефалію, яким українці будуть долучені до всієї повноти Православ’я, поповнять братство православних народів. Ваше слово, яке спиратиметься на рішення Святого і Священного Синоду Константинопольського Патріархату, має стати вирішальним у єднанні православних віруючих в Україні. Надання Томосу українській помісній церкві – це масштабний миротворчий крок, який позитивно змінить хід історії, продемонструє вірність Христовій заповіді, щоб ми всі були єдині» – підсумував Дмитро Бутрій.

Зазначимо, що багато громадських організацій Херсонської області з подібними листами звернулися до Вселенського Патріарха.