Олександр Співаковський: Ми будемо захищати Херсон і його освітню інфраструктуру

Жодних законних підстав для відкликання чи то скасування ліцензії навчально-тренажерної бази Херсонської державної морської академії не існує. Про це заявив народний депутат України член фракції “Блок Петра Порошенка” , в.о. Голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

За його словами, Херсонська державна морська академія сьогодні є одним із небагатьох українських вишів, якому вдалося налагодити тісну і дуже плідну співпрацю з роботодавцями, що стало запорукою високого рівня підготовки курсантів.

«Потрібно розуміти, що виш буде ефективним тільки тоді, коли буде працювати і готувати фахівців разом із бізнесом. Тоді ми гарантовано створюємо умови, що людина після закінчення університету буде готовим фахівцем», – підкреслив нардеп.

Він звернув увагу глядачів на те, що взявши курс на підготовку курсантів на рівні кращих світових стандартів, керівництво ХДМА тривалий час вибудовувало взаємозв’язки зі світовими лідерами морської індустрії і створювало умови, щоб залучити інвестиції для покращення навчально-тренажерної бази. За період з 2011 року в розвиток матеріально-технічної бази Академії було інвестовано близько 29 млн. доларів США. В результаті цих інвестицій ХДМА зараз має найкращу в Чорноморському басейні навчально-тренажерну базу для підготовки та сертифікації моряків.

«Держава цих коштів не мала», – підкреслив О.Співаковський.

Тому, за його словами, рішення Мінінфраструктури про припинення діяльності морського спеціалізованого центру при ХДМА і пропозиція про створення на базі вишу власного державного тренажерного центру викликало глибоку стурбованість у компаній-партнерів Академії. А це може стати підґрунтям для зародження у них недовіри до української сторони.

Окрім цього, під загрозу поставлене подальше існування одного з кращих українських вишів, яким зараз є Херсонська державна морська академія.

«Бо якщо забирається ліцензія, це означає, що інвестор забирає базу. Після цього академія зі статусу вищого навчального закладу переходить на рівень коледжу, а то і нижче. Це означає, що ми знищуємо освітній потенціал Херсонщини», – вважає народний депутат.

На його думку, Міністерство інфраструктури в даному випадку «свідомо або ні  виконує чиєсь замовлення».

На запитання телеведучої про те, кому може бути вигідне це «рейдерство», Олександр Співаковський відповів так: «Я взагалі проти будь-яких персоніфікацій. Хоча знаю, хто конкретно за цим стоїть, їх прізвища і так далі. Але я не буду їх точно називати, бо не маю права — я не слідчий, не суддя. Але я бачу, що відбувається».

Він повідомив глядачам, що вже надіслав звернення щодо ситуації з Херсонською державною морської академії Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману. Принципову позицію щодо цього зайняли також голова Херсонської облдержадмінстрації Андрій Гордєєв, голова державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов, члени парламентського Комітету з питань освіти і науки.

«Ми будемо захищати Херсон, ми будемо захищати херсонську освітню інфраструктуру – заради майбутнього Херсонщини», – запевнив Олександр Співаковський.